Короткий гід складськими стелажами

 У цій статті читач може ознайомитися з основними типами стелажів та їхнім призначенням і сферах застосування, без переходів на різні сторінки чи розділи.

Першочерговою задачею будь-якого стелажа є економія місця на складі та розкладання всього “по поличках”, тобто упорядкування вантажу (товару, продукції, архіву, номенклатури). Однак, в ході розвитку всіх сфер діяльності і логістики зокрема, з'явилися нові потреби та відповідні розв'язання. Відтак, розробники складських рішень почали працювати, в першу чергу, над місткістю стелажа та одночасно малою його вартістю за рахунок легшої конструкції та багаторівневості складування. Для швидшого вантажообігу складів почали складувати вантаж на палетах, а для універсальності конструкції та можливості модифікацій запровадили перфорацію стійок для кріплення траверс.

Так утворилися палетні стелажі — найбільш економне рішення для складської логістики, яке забезпечує складування товару великими партіями на палетах із зручними завантажувально-розвантажувальними операціями. Через свою доступність цей тип є найбільш поширеним в найрізноманітніших сферах промисловості:

  • Машинобудування;
  • Гуртова та роздрібна торгівля;
  • Логістичні компанії;
  • Целюлозно-паперова галузь;
  • Металообробка;
  • Хімічна, косметична та фармацевтична галузь;
  • Харчова промисловість, бакалія;
  • Енергетика;
  • Будівельні матеріали;
  • Побутові товари;
  • Електроніка та електротехніка;
  • Обладнання Інструменти та прилади;
  • Легка промисловість;
  • Оборонна промисловість.

Основними недоліками фронтальних стелажів залишаються відносно мала місткість через широкі проїзди та труднощі зі збереженням температурних режимів, що впливає на експлуатаційні витрати складу.

Модифікаціями та доповненням фронтальних стелажів є

Фронтальні стелажі з вузькими проїздами (коридорами), які передбачають обслуговування спеціальними компактними навантажувачами або безоператорним штабелером. Така конфігурація дозволяє значно збільшити корисну площу складу і пришвидшити процеси переміщення вантажу. Найкраще підходять для великих виробництв та розподільчих центрів, де існує швидкий товарооборот. Однак, з іншої сторони, такі рішення потребують додаткових затрат на спеціалізоване вантажне обладнання та системи автоматизації і комп'ютеризації.

Фронтальні стелажі подвійної глибини (Double deep). Це складське стелажне рішення дозволяє вантажити удвоє більше вантажу у порівнянні зі звичайними стелажами. В теперішню еру стрімкого розвитку, постійних змін та зростання вартості складських площ, завжди актуальним є питання місткості складу і можливостей його оптимізації. Стелажі подвійної глибини в двічі збільшують число палетомісць на складі, однак потребують обслуговування на спеціальному навантажувачи з висувними вилами. Також, у цьому випадку двічі зменшується число палет прямого доступу.

Мобільні палетні стелажі — пересувні стелажні конструкції, в основі яких – ряди фронтальних стелажів на рухомих платформах. Рухомі платформи переміщуються по рейках з допомогою привідних коліщат. В приміщенні з такими стелажами легше зберігати мікроклімат і можна помістити на 50%-80% більше вантажу, ніж в звичайних фронтальних стелажах. Мобільні стелажі можуть використовуватися практично у всіх сферах, однак вони дещо сповільнюють оборот вантажу через час очікування на пересування рядів. Використовуються в тих випадках, коли місткість відіграє важливішу роль, ніж оборотність.

Фундаментально відмінним рішенням в палетних стелажах є стелажі набивного типу:

- Стандартні набивні (Drive-in) чи прохідні стелажі (Drive-through), що передбачають наповнення стелажа вглиб із заїздом техніки всередину стелажа з однієї або обох сторін. Палети при цьому розміщують на рейках перпендикулярно до лінії завантаження. Перші палети вантажаться в самому кінці стелажа, а останні – при в’їзді. Набивні стелажі застосовуються для щільного складування товару з довгим терміном придатності. Прохідні ж стелажі дозволяють зберігати кожну одиницю вантажу однаковий період часу завдяки принципу FIFO (перший зайшов, перший вийшов), який повністю залежить від швидкості товарообороту.

- Гравітаційні стелажі, або ж потокові — мають подібний принцип як у прохідних стелажів, однак пересування палет вздовж прольоту відбувається за рахунок скочування спеціальними роликами без заїзду навантажувача вглиб стелажа. Забезпечують принцип руху вантажу FIFO (перший зайшов, перший вийшов). Підходить для щільного складування великих об'ємів вантажу з коротким терміном придатності: продуктів харчування, медичних препаратів та інших виробів FMCG, а також вантажу короткого терміну актуальності — періодичні видання, поштові та кур'єрські перекази, партії товару на замовлення зі швидкою доставкою.

- Набивні стелажі з системою Шатл (Shuttle). Конструктивно ці стелажі від набивних мало відрізняються, окрім форми рейок та, в окремих випадках, наявністю додаткових перемичок чи захисних сіток. Головною відмінністю є присутність рухомого та переносного модуля Шатл, що являє собою пласку платформу на чотирьох колесах, яка виконує переміщення палети всередині стелажа після чого навантажувач підбирає палету чи вантажить нову на модуль Шатл. Ця система дозволяє ефективніше використовувати переваги набивного стелажа і дає більший доступ до палет. Стелажі з системою Шатл також можуть бути обладнані конвеєрами, які пересувають валети на модулях Шатл.

- Накопичувальні стелажі (система Push back) є підвидом гравітаційних стелажів. На відміну від звичайних гравітаційних та набивних стелажів, накопичувальні передбачають вантаження першої палети при в’їзді, а не в кінці прольоту стелажа. А кожна наступна палета відсуває першу далі до кінця прольоту. Це здійснюється за рахунок телескопічної механічної конструкції, яка розсувається вглиб стелажа, на кожній секції розміщуючи нову палету. При тому завантаження і розвантаження здійснюється з одного боку стелажа. Призначені для щільного і тривалого зберігання вантажу низької оборотності.

- Стелажні мезоніни дозволяють використовувати різні рівні стелажа для різного призначення. Наприклад, у виробництві запчастин або металовиробів, партії продукції спочатку фасуються в коробки на другому ярусі стелажа, а потім комплектуються на палету, яка переміщується на нижній рівень для зберігання на палетному стелажі.

Наступною групою стелажів є поличкові стелажі. Якщо потрібно складувати вантаж розширеної номенклатури із передбаченням ручного обслуговування, поличкові стелажі є незамінним рішенням. З можливістю регулювання висоти кожної полиці, стелаж може одночасно зберігати різні типи вантажу різних розмірів. Широко використовуються в найрізноманітніших галузях:

  • Машинобудування, запчастини;
  • Харчова промисловість, особливо кондитерська та бакалія;
  • Фармацевтична галузь;
  • Поліграфія, видавництво, рекламна і промопродукція;
  • Електроніка і електротехніка хімічна промисловість;
  • Деревообробна та целюлозно-паперова промисловість;
  • Металовироби;
  • Будівельні матеріали;
  • Легка промисловість;
  • Канцтовари;
  • Інструменти та прилади;
  • Побутові товари;
  • Гуртова та роздрібна торгівля;
  • Архіви;
  • Служби доставки та 3PL.

Часто поличкові стелажі використовуються не стільки для зберігання, скільки для оптимізації виробничих процесів. Наприклад, полиці стелажів містять запчастини чи інструменти для використання на виробництві автомобілів або на станціях технічного обслуговування. Найпоширенішим типом поличкових стелажів є Мінірек. Це — найпростіша у своїй будові і, відповідно, найекономніша в інвестиціях стелажна конструкція. Дозволяє складувати різні види вантажу в коробках, ящиках, або без упакування (насипом) з прямим доступом до кожної комірки.

Для таких сфер застосування, як архіви, фармацевтична сфера, використовуються мобільні стелажі, які дозволяють значно економити місце в обмеженому просторі. Рухомі платформи, на яких встановлюються поличкові стелажі, забезпечують відносно швидкий доступ до кожної комірки. За потребою можуть бути застосовані аксесуари з обмеження доступу чи додаткового захисту вантажу.

Для збільшення місткості стелажів з одночасним прямим доступом до будь-якої одиниці вантажу використовуються багатоярусні поличкові конструкції, або ж поличкові мезоніни, за єдиної умови — якщо висота приміщення дозволяє поділити його на яруси. Підходить як для архівів, так і для виробничих складів. Дозволяють ділити склад на технологічні зони, в кожній з яких можна зберігати окрему групу вантажу або партії вантажу для першого ярусу комлектувати на другому.

Гравітаційні поличкові стелажі — стелажне обладнання для щільного складування вантажу в коробках або ящиках методом набивання вглиб стелажа за рахунок скочування роликами під дією сили тяжіння. Забезпечують автоматичне наповнення та розподіл вантажу в межах комірки стелажа та спосіб відбору FIFO. Цей тип стелажа використовується для короткотривалого та щільного зберігання продукції на полицях складу із жвавим вантажооборотом. На виробництві гравітаційний стелаж буде незамінним інструментом для зберігання доставлених запчастин чи елементів. Встановлений безпосередньо біля виробничої зони, стелаж наповнюється з однієї сторони, і відвантажується з іншої, що не перехрещує техтоголічних шляхів виробничого персоналу і персоналу з постачання. Також, в разі необхідності одиничного відбру, гравітаційні секції можуть бути вмонтовані в наявні поличкові чи навіть фронтальні палетні стелажі на нижньому рівні.

Консольні стелажі — третя група стелажів. Цей тип стелажа призначений для складування всіх типів вантажу, які не можуть бути поміщені на палетному чи поличковому стелажі — довгомірні та негабаритні вантажі, які через свої розміри не проходять між стійками звичайного стелажа: труби, металеві, пластикові, дерев'яні та композитні профілі, пиломатеріали, бруси, ДСП, металопрокат, автозапчастини (карданні вали, мости, вихлопні труби, рами, стабілізатори, ресори тощо). Існують консольні стелажі як для закритого, так і для відкритого типу складів. Для відкритих складів є можливість встановлення дашка на кожній секції стелажів для захисту від опадів та сонячного світла. В залежності від типу вантажу, існують легкі консольні стелажі (для лісоматеріалів та пластикових виробів) та підсилені важкі стелажі (для металевих виробів і профілів).

Використовуються в наступних галузях та сферах:

  • Машинобудування;
  • Лісова та деревообробна промисловості;
  • Металообробка і металопрокат;
  • Будівельні матеріали та конструкції;
  • Оборонна промисловість;
  • Інженерні рішення, конструкції та елементи;
  • Логістичні центри;
  • Технічне обслуговування засобів.

В залежності від специфіки cфери діяльності, різновидів вантажу та складності технологічних процесів на складах чи в виробничих приміщеннях, можуть використовуватися одночасно різні типи стелажів. Наприклад, у складських розпобільчих центрах великих виробництв вся площа складу розділяється на 2-3 зони: зона складування, зона розподілу та зона відвантаження. В кожній такій зоні встановлюються відповідні типи стелажів та систем автоматизації і розподілу (конвеєр, елеватор, штабелер).

Для вибору виду та розміру стелажа потрібно скласти технологічний план, в якому чітко визначаються потреби в оборотності, місткості та додаткових умовах зберігання продукції.